zaterdag 14 november 2015

Eigen regels aan je laars lappen

Lang geleden maakte ik met mezelf de afspraak nooit of te nooit nog gordijnen te maken. Het is ongeveer 7 jaar geleden denk ik. Toen kocht ik voor mijn schoonbroer en -zus een rol stof en beloofde hen gordijnen te maken. Er bleek voldoende stof op te zitten voor het hele huis. Ongeveer 35 meter heb ik toen verwerkt. Nadien beloofde ik mezelf plechtig dit nooit meer te doen!
Tot die keer dat ik niet de geschikte gordijnen vond voor onze slaapkamer of voor onze living, ... ,  of tot die keer dat ik een lampje kocht bij Cozette en de dag erna 'toevallig' dezelfde stof tegenkwam, of toen ik aan mijn mama beloofde het huisje aan zee te voorzien van nieuwe gordijnen,... Reden genoeg dus.

Maar elke keer ( en echt ELKE keer) zei ik: ' NOOIT meer'. Waarom niet? Awel, ik zal u eens snel 5 redenen geven :

 1. Hoeveel werk je er ook insteekt; het blijft één grote lap stof!
 2. Hoe hard je ook je best doet, het is bijna onmogelijk om het 100% recht te krijgen.
 3. Als je dat ding moet strijken ( en dat moet je wel vaak), dan heb je handen te kort. Het gewicht trekt het helemaal naar beneden.
 4. Je hebt veel plaats nodig en dus ook een propere vloer.
 5. Je moet altijd aan de slag met veel te dikke pakken stof. Alweer handen te kort ! 
Na deze klaagzang, kan ik u alvast zeggen dat ik het toch opnieuw deed. Regels zijn er om aan je laars te lappen en zeker als het over je eigen opgelegde regels gaat.  De zoveelste uitzondering! En nog beter, ik zal jullie uitleggen hoe ik het heb aangepakt, voor het geval je het ooit zelf overweegt. 
Waarom ik deze keer weer plooide ?  Wel ...
 1. Weken, maanden, jaren zelf zocht ik naar geschikte gordijnen. Helaas heeft het raam niet de standaard maten. 
 2. Je kan er alle kanten mee uit, geen saai gedoe aan de vensters. Het geeft net dat ietsje meer, net dat tikkeltje meer persoonlijkheid 
 3. Je weet tenminste wat  te doen op een zaterdagmiddag. (uhum)
 4. Je gebruikt ze dagelijks =  dagelijks genot. 
 5. Voor de lach van je kind als hij zijn 'nieuwe kamer' ontdekt.  
Hoe  begin je nu aan gevoerde gordijnen?  

Stap 1  :


Zorg dat je kinderen uit de buurt zijn, anders heb je hulp voordat je het weet. Nog voor ik de stof had geknipt, werd ze al in beslag genomen als poppenspeeldeken. 


Stap 2 :

Knip je stof op de juiste afmetingen. Hoe je de berekening moet maken kan je hier vinden. Om je gordijnen goed te laten sluiten moet je ongeveer het dubbele van de afmeting  van je venster nemen. Zo zit er een mooie golf in. 
De voeringstof is een stuk smaller en korter dan de buitenstof. Concreet de breedte is 4 cm smaller, dan krijg je een mooier afgewerkt resultaat. De lengte is de totale lengte van het gordijn, zonder naadwaarde of zoom erbij. Op die manier is je gordijn alweer mooier afgewerkt.  Je voering wordt bij het afwerken dus korter dan het gordijn. De buitenstof is 16 cm langer ( 10cm zoom en 6 cm voor de afwerking aan de bovenkant.), hierdoor loop niet het risico dat de voering komt piepen. 

Stap 3 :

Begin averechts. Het lijkt onlogische, maar begin met wat je normaal als laatste doet. Naai de zoom van de voering om. Naai deze 4 cm om, zo wordt dit dus 4 cm dan het afgewerkte gordijn. 

Stap 4:

Naai de zijnaden van het gordijn en voering op elkaar, je doet dit aan beide zijden.  Rechts op rechts. Je maakt als het waren één grote lus. 
Aan de bovenkant van het gordijn laat je 6 cm over. Aan de onderkant heb je dan 10 cm over voor de zoom. 


Het is normaal dat de buitenstof groter is dan de binnen stof. Wanneer je beide zijnaden hebt gestikt, draai je het geheel om. Zo krijg je de goede kanten naar buiten. 
Doordat je buitenste stof groter is dan de voering, krijg je een mooi afgewerkte  binnenkant. Geen risico op een voering die af en toe komt piepen.
Stap 5:

Speld en naai de gordijnband op de goede kant van het gordijn. Dit doe je op 3 cm van de bovenkant. Je stikt gewoon rondom de band. Let op dat je aan de uiteinden het hoekje omplooit, zoals op de foto hieronder.  Dit verhindert het uitrafelen van de band. 

Wanneer dit is gebeurd, vouw je de bovenkant dubbel om ( 3cm en nog eens 3 cm). Dan krijg je dit. De voering komt net tot aan de bovenkant. Stik de stuk vast langs de goede kant van het gordijn. Hierdoor leg je de voering bovenaan ook vast.

Stap 6

De zoom. Werk deze af met een blindzoom. Dat is het mooiste. Zo zie je geen stiksel op de mooie kant van je stof. 
Het is belangrijk om een brede zoom te maken. Ik maakte hem 5 cm breed en vouwde hem alweer dubbel om. Zo krijgt hij een beetje gewicht en ' trekt' hij het gordijn mooi naar beneden. Lang leve de zwaarte kracht. 

Zoals je ziet is de voering een stukje korter als het gordijn. Dit hoort zo. Voering en gordijn zijn onderaan los van elkaar. Dan valt het mooier.Stap 7 :

En dan rest er jou enkel nog strijken en daarna het gordijn op te hangen. Haakjes erin en klaar.  Het leukste werkje van de dag. Zoals je ziet moet ik nog zo'n exemplaar maken. Hiervoor zal ik weer wat moed moeten verzamelen... en daarna doe ik het NOOIT meer ( of toch niet het eerste jaar). Laat ons hopen dat hij het minstens de komende 10 jaar geniet van kan hebben. ** Ruimtestof : Veritas**
**voering : verduisteringstof Ikea**
** gordijnband : uit grootmoeders kast**


7 opmerkingen:

 1. laatst was ik in ikea. Verduisteringstof, einde reeks... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt? Want ik heb nog een stuk nodig voor deel 2 :(

   Verwijderen
 2. Succes en ik heb na een keer gordijnen naaien voor Anne nu na 2 jaar toch vroom en dreesman laten naaien. Bevalt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap gedaan!! Ik denk er nog niet aan om ermee te beginnen :p

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Proficiat voor al dat werk! Ik heb hier ook nog stof +verduitsing klaarliggen om gordijnen te maken voor de slaapkamer van kleindochtertje in spe. Ik maak wel twee aparte gordijnen die ik achtarmige, bij het ophangen, in elkaar haak. Dit werkt gemakkelijker (zeker bij het wassen).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goeie uitleg. Ik moet er ook aan geloven om ze te maken voor de slaapkamer.

  BeantwoordenVerwijderen